När du börjar styrketräna

Träning

Styrke-träning var en stor del av mitt liv en gång i tiden.
Kunde träna 40 dagar i sträck utan att vila. Men, men några år och 1 barn senare, förändrades det ganska så snabbt, sen har det varit på och av. Får skärpa mig och börja träna regelbundet igen.

Det jag märkt är att när jag tränar mår jag mycket bättre, ändå faller man tillbaka i gamla vanor.  Hursomhelst så tänkte jag dela med mig av lite tips för er

nybörjare där ute. Jag skadade mig något så ofantligt mycket i början, det var för jag gjorde fel. Här har ni lite tips.

Träna med rätt form

Något som många nybörjare gör i början på styrketräningen är att dom lägger på alldeles för mycket vikt. Sänk vikten, till där du känner att du kan kontrollera den. Kan du t.ex inte få upp vikterna när du ska köra hantel-press bröst incline på en bänk, så sänk vikten. Kontrollera vikten hela vägen från att du pressar upp den och fokusera på formen. Formen är A och O. Det som gjorde att jag ådrog mig mycket skador i början var just detta, jag ville ta tyngre vikt och bli starkare, samtidigt påverkade detta min form och resulterade i att jag skadade mig. Det finns hur många klipp som helst på nätet om hur man ska pressa en vikt, det är bara att söka på YouTube. 

Själv kollade jag på Elliot-Hulse och Omar Isuf. Det är dom jag kommer på för tillfället. 

Kosten

Viktigt att äta ordentligt och få sig det kroppen behöver. Som ni säkert redan vet är protein ganska så avgörande om man ska kunna bygga muskler, men kolhydraterna behövs även för att du ska kunna orka och få energi. Jag brukade dricka ett vanligt vassleprotein efter träningen. Började med Gold Standard choklad då jag tyckte den var godast, gick sedan över till vanligt Whey 80-100. Vill man maximera intaget, kan man även dricka ett natt-protein, casein. Sedan måste du givetvis äta ordentligt, vanligt är att man bulkar upp sig (går upp i vikt, ökar på kolhydraterna) till vintern och deffar ner sig till sommaren (minskar på kolhydraterna).


Träna regelbundet

Träna regelbundet, 4-5 gånger i veckan 2 vilodagar, funkade för mig.
På dina vilodagar kan du istället ta långa promenader, eller köra lätt cardio.

Dela upp träningen och de kroppsdelar som ska tränas.
Exempelvis så här;

Måndag – Bröst

Tisdag – Rygg 

Onsdag – Axlar

Torsdag – Ben Mage

Fredag – Biceps och Triceps

Ovan är ett exempel, men du kan välja och vraka hur du vill.

Hoppas att detta inlägg var till någon hjälp och lucka till med din styrketräning.

Senaste inläggen

Nyheter inom forskning för att behandla fibromylagi

Hälsa

Midsommarfirande med familjen Hej kära läsare! Imorgon är det äntligen ...

Ett smart val för ditt hem

Bygg

I dagens inlägg vill jag prata om något som är ...

En vecka av framgång

Tech

Denna vecka har varit fylld av spännande utmaningar och givande ...