Är RPA här för att stanna?

Tech

Robotic Process Automation står för RPA. Det är en programmerad mjukvara som gör att man kan automatiserar arbetsuppgifter. Uppgifter som annars hade utförts av människor kan en robot göra istället. Idag är det väldigt vanligt att man exempelvis använder en robot för att skicka ut påminnelser, betala fakturor eller analysera och sortera ut stora mängder data. Men är RPA verkligen här för att stanna och är det värt att lära sig detta?

Uipath

Många använder sig idag av UIPath som är en plattform där man kan bygga processer. Processerna ska resultera i automatiseringar av olika slag. Man kan bygga i VB och i C#.

I Uipath drar man bara in aktiviteter i flödet och på så sätt kan man skapa nästintill vilken process man vill. Möjligheterna är oändliga. Det som verkligen är sjukt bra med Uipath är att mycket är visuellt, det är givetvis även mycket kod, men ska man t.ex göra en writeline, drar man in en box och typar in sin kod i den. På så sätt är det lättare för nybörjare att lära sig och behärska applikationen samt språket. 

Värt att lära sig RPA?

Enligt mig är det absolut värt det, att lära sig RPA. Det är en inkörsport till IT-jobb, samtidigt som om man har intresset är väldigt lätt att lära sig (VB) från början. Man bygger sedan på med erfarenhet och utökar sin kunskap genom att kanske lära sig nya programmeringsspråk. Som med alla andra programmeringsspråk är grejen att lära sig syntaxen och logiken. Har man lärt sig detta blir allt mycket lättare. RPA är ett tidseffektivt och slagkraftigt sätt att spara och frigöra tid på för anställda på företagen. Ibland har man även inte tid och råd att bygga dyra-applikationslösningar, därför bygger man istället en robot som kanske tar allt ifrån 1-2 veckor. En applikationslösning, brukar ta mycket längre tid när det gäller stora företag. Samtidigt anser jag att i och med att man kan kombinera AI med RPA lyfter man det till en helt annan nivå. Det är vad folk kallar för att hyper-automatisera, hyper-automation. Alla ser vad Chatgpt gjort, jag tror att vi bara skrapat på ytan med Chatgpt och det kommer komma mer nyteknik som man absolut kommer kunna använda i kombination med RPA.

Senaste inläggen

Ramadan

Familj, Gott och blandat, Välmående

Ramadan står för dörren, och i år känns starten på ...

Att inkludera regelbunden massage i din livsstil har fördelar

Hälsa

Att inkludera regelbunden massage i din livsstil kan vara en ...

Så kan få en mindre stressig livsstil 

Hälsa

Så här ett år in i interaktioner med användare, låt ...